Hjertelig velkommen hos det tyske mindretal i Nordslesvig.

Læs mere om os og vore organisationer.

Det tyske mindretal

Historie, kultur, politik, organisation. Hvem er de tyske sønderjyder idag? Her finder du baggrundsviden.

Events og arrangementer

Koncerter, foredrag, udflugter og meget mere venter på dig, dine venner eller familie. Se vores arrangementer.

Opvækst med 2 sprog

Der findes 13 tyske skoler og 19 børnehaver i Nordslesvig, disse drives af Deutscher Schul- und Sprachverein.

Vores selvforståelse

Det tyske mindretal – med dettes historie og tradition og fælles kultur og identitet – er en selvstændig del af et større fællesskab.

Det tyske sprog er det vigtigste kendetegn for de tyske nordslesvigere.

En vigtig byggesten i det tyske mindretals fundament, er det frivillige arbejde.

Vores motto lyder “Regional und Weltoffen”. Det betyder, at det tyske mindretal betragter sig som værende stærkt forankret i regionen, men samtidig til enhver tid vender blikket udad, imod det omgivende samfund, Europa og verden. Vi ønsker at karaktertræk som tolerance og åbenhed kendetegner os.

Det tyske mindretal går op i at pleje og udvikle et godt og tillidsfuldt forhold til den danske flertalsbefolkning og dermed bygge bro mellem dansk og tysk.

Enhver der vil tilhøre mindretallet kan dette. Tilhørsforholdet er frivilligt og kontrolleres ikke.

Tyske biblioteker

Det tyske mindretals biblioteksvæsen “Büchereiverband” hører under det tyske biblioteksforbund. Det omfatter 5 biblioteker samt to bogbusser. Her er også udstillinger, foredrag og musikarrangementer, samt mange familievenlige tilbud. Det er selvfølgelig gratis at være låner. 

Idræt- og ungearbejde

Forbundet for ungdomsarbejde, Deutscher Jugendverband für Nordschleswig (DJFN) tilbyder aktiviteter for børn og unge. DJN driver også Knivsbjerg, som er et populært mødested for mindretallet. Ca. 20 foreninger og fritidsklubber hører under DJFN.

Tysk kirke i Nordslesvig

Det tyske mindretals kirkeliv forestås på landet af Nordschleswigsche Gemeinde, der er en frimenighed forbundet med den slesvig-holstenske landskirke. I de fire købstæder er der tyske præster tilknyttet den danske folkekirke. På denne måde kan tysksindede tage del i kirkelige handlinger på tysk.

Medlemsfordele

Der er fordele ved at være medlem af det tyske mindretal. Alt efter hvilken organisation, du er medlem i, får du rabatter, særtilbud og andre attraktive fordele.

Mindretalspolitik

Det tyske mindretal har altid arbejdet engageret for det grænseoverskridende samarbejde. Læs mere om mindretalspolitik og samarbejde over grænsen. 

Vores region

Nordslesvig er ikke kun en historisk spændende region. Det er også en smuk region, som alle bør opleve. Måske går din næste ferie til Nordslesvig?

Historie

Ved grænsedragningen i 1920 blev de 25.000‑30.000 tysksindede nordslesvigere med et slag til et nationalt mindretal i Kongeriget Danmark. Mindretallet udgjorde omkring en sjettedel af den samlede befolkning i Nordslesvig, og over halvdelen var bosiddende i det sydlige grænseområde.

Ved folkeafstemningen havde der været tysk flertal i bl.a. Højer/Hoyer og Tinglev/Tingleff samt i købstæderne Aabenraa/ApenradeSønderborg/Sonderburg og i særdeleshed Tønder/Tondern, men overalt boede dansksindede og tysksindede mellem hinanden.

For at bevare egen nationalitet oprettede mindretallet en lang række nye tyske foreninger, organisationer og institutioner, og i 1936 var der 52 privatskoler og 33 tysksprogede afdelinger af folkeskolen.

Service og medlemsfordele

Mindretallet har meget at byde på – især til deres medlemmer. Er du medlem af en af de tyske foreninger eller organisationer, har du mulighed for at profitere af en lang række medlemsfordele.

Tips til fritidsaktiviteter for hele familien

Mindretallets foreninger og organisationer giver dig mulighed for at dyrke idræt, være social og meget mere. Vi har samlet alle tilbud i en oversigt.

Sozialdienst - Ingen skal sidde alene derhjemme

Sozialdienst tilbyder aktiviteter til både børn, unge og ældre mennesker. Kurser, udflugter, fællesspisning eller rådgivning til familier med udfordringer.

Knivsbjergfest

Knivsbjergfest – årets højdepunkt som alle i mindretallet glæder sig til. En dejlig sommerfest på Nordslesvigs højeste punkt.

0
    0
    Ihr Warenkorb
    Ihr Warenkorb ist leerZurück zum Shop