Det tyske mindretal i Danmark
I Sønderjylland bor omkring 15.000 mennesker (svarende til seks procent af befolkningen), der tilhører det tyske mindretal. Mindretallet kalder Sønderjylland også for Nordslesvig (Nordschleswig), til minde om den tid, hvor området var den nordlige del af hertugdømmet Slesvig.
Mindretallet ser sig selv i dag som et vigtigt element i det gode naboskab mellem tyskere og danskere i grænselandet. Tidligere konflikter er overvundne, og det tyske mindretal er – sammen med mindretallene syd for grænsen – et godt eksempel på fredelig sameksistens af mindretal og flertal i Europa.
Vores selvforståelse
Det tyske mindretal – med dettes historie og tradition og fælles kultur og identitet – er en selvstændig del af et større fællesskab.
Det tyske sprog er det vigtigste kendetegn for de tyske nordslesvigere.
En vigtig byggesten i det tyske mindretals fundament, er det frivillige arbejde.
Vores motto lyder “Regional und Weltoffen”. Det betyder, at det tyske mindretal betragter sig som værende stærkt forankret i regionen, men samtidig til enhver tid vender blikket udad, imod det omgivende samfund, Europa og verden. Vi ønsker at karaktertræk som tolerance og åbenhed kendetegner os.
Det tyske mindretal går op i at pleje og udvikle et godt og tillidsfuldt forhold til den danske flertalsbefolkning og dermed bygge bro mellem dansk og tysk.
Enhver der vil tilhøre mindretallet kan dette. Tilhørsforholdet er frivilligt og kontrolleres ikke.
Historie
Ved grænsedragningen i 1920 blev de 25.000‑30.000 tysksindede nordslesvigere med et slag til et nationalt mindretal i Kongeriget Danmark. Mindretallet udgjorde omkring en sjettedel af den samlede befolkning i Nordslesvig, og over halvdelen var bosiddende i det sydlige grænseområde.
Ved folkeafstemningen havde der været tysk flertal i bl.a. Højer/Hoyer og Tinglev/Tingleff samt i købstæderne Aabenraa/Apenrade, Sønderborg/Sonderburg og i særdeleshed Tønder/Tondern, men overalt boede dansksindede og tysksindede mellem hinanden.
For at bevare egen nationalitet oprettede mindretallet en lang række nye tyske foreninger, organisationer og institutioner, og i 1936 var der 52 privatskoler og 33 tysksprogede afdelinger af folkeskolen.